Ragdoll rotu

Ragdoll on saanut nimensä siitä, että rentoutuessaan se tuntuu usein veltolta kuin räsynukke. Ragdoll on kookas kissa, joka hurmaa sinisillä silmillään, pehmeällä silkkisellä turkillaan ja rennolla olemuksellaan. Se on rauhallinen, seurallinen ja osallistuva, ihmiseen syvästi kiintyvä kissa ja tulee hyvin toimeen lasten sekä erilaisten lemmikkien kanssa. Rodun tunnusmerkkejä ovat myös siniset silmät ja pehmeäpiirteinen ulkomuoto.  Vain osa ragdolleista on sylikissoja, mutta kaikki ovat ehdottomasti seurakissoja.

Ragdoll sopeutuu yleensä nopeasti uuteen perheeseensä. Koska rotu on erittäin seurallinen, ainoana kissana ragdollista saattaa joskus tulla yksinäinen. Siksi ragdollin hankintaa suunnittelevalla kodilla olisi hyvä olla valmius hankkia tarvittaessa ragdollilleen kaveriksi kissa tai muu eläin.

Aikuinen ragdoll-uros on komean näköinen, suuri ja lihaksikas kissa. Naaraat sen sijaan jäävät uroksia selvästi pienemmiksi. Uros kasvaa yleensä 6-8 kilon painoiseksi (joskus jopa 10-11 kilon painoiseksi!) ja naaras 4-6 kilon painoiseksi. Täysikasvuisia ragdollit ovat vasta noin kolmevuotiaina.

Ulkoilu

Ragdoll ulkoilee pienen totuttelun jälkeen mielellään valjaissa tai kissatarhassa, vapaana sitä ei saa päästää ulkoilemaan! Se on liian kiltti ja hyväuskoinen pärjätäkseen itsekseen luonnossa ja on siksi alttiina muiden eläinten hyökkäyksille tai vaarassa tulla varastetuksi – liikenteen vaaroista puhumattakaan.

Turkin hoito

Turkki on puolipitkä ja silkkinen. Pituudestaan huolimatta turkki on yleensä helppohoitoinen, eikä takkuunnu herkästi, mutta tässäkin on yksilöllisiä eroja. Viikoittainen kampaus ja mahdollisesti pesu pari kertaa vuodessa poistavat irtokarvat ja pitävät turkin kauniina ja ilmavana.

Rotustandardi

Rotustandardin mukaan ragdollilla on pitkä vartalo, leveä kiilan muotoinen pää, hieman eteenpäin kallistuvat korvat, vankka niska ja pitkä, tuuhea häntä. Sen takajalat ovat hieman etujalkoja pitemmät, mistä syntyy kevyesti etukumara asento.

Kuvionnit ja väritys

Ragdollit ovat naamiokissoja, eli kissan vartalo on vaalea ja naama, korvat, tassut ja häntä vartaloa selvästi tummemmat. Kuviointeja on kolme erilaista: colourpoint, mitted ja bicolour. Colourpoint-kissoilla ei ole lainkaan valkoista ja niiden tassut ovat kokonaan naamioväriset. Mitted-kissoilla on valkoinen leuka, valkoiset kintaat etujaloissa ja valkoiset saappaat takajaloissa. Piirto eli valkoinen kuvio otsassa tai nenän päällä on myös mahdollinen. Bicolour-kuviossa naamassa on valkoinen, ylösalaisin kääntynyt V-kuvio ja kissan jalat ovat kokonaan valkoiset. Bicolour-kuviossa valkoisen määrä voi vaihdella kapeasta V-kuviosta hyvinkin leveään. Enimmillään valkoista on niin paljon, että vain korvat ovat värilliset. Bicolour-kuviossa selässä voi olla valkoista, mutta hännänpäässä tai korvissa oleva valkoinen katsotaan värivirheeksi.

Ragdollin perinteiset värit ovat ruskea, sininen, suklaa ja lila. Myöhemmin jalostetut, roturisteytyksillä persialaisten ja birmojen kanssa saadut uudet värit ovat punainen ja creme sekä punaisen myötä tuleva naaraiden kilpikonnaväritys. Kaikkia värejä ja kuviointeja on myös raidallisena tabby-muunnoksena.

Perinnölliset sairaudet

Aiemmin ragdollien ongelmana oli perinnöllinen sydänsairaus hypertrofinen kardiomyopatia (HCM). Geenitestauksen ja ultraäänitutkimusten ansiosta tästä sairaudesta on nykyään lähes kokonaan päästy eroon. Rodussa on jonkin verran myös perinnöllistä munuaissairautta, refluksi nefropatiaa, jonka varalta kasvattajat yleensä ultrauttavat jalostuskissansa.